Poronkäristys resepti

2-3 annosta

0,5 kg käristyslihaa noin 50 g rasvaa (voita, valkoista sianrasvaa tai poron kuuta)
noin 1 dl vettä tai olutta
1 tl suolaa

Yleensä poronkäristyslihaa kannattaa varata reilusti. Noin 200 g lihaa / henkilö takaa yleensä sen, että kaikki saavat riittävästi.

Jos käristysliha on jäässä, sulata sitä etukäteen, jotta saat pienempiä eriä lihaa paistumaan.

Sulata padassa rasva. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista. Kun olet ruskistanut kaikki lihat, lisää vesi (tai olut) ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla niin kauan, että liha on mureaa. Tarkista tilannetta välillä ja lisää tarpeen vaatiessa nestettä ja lopuksi vielä hieman voita.
Haudutusaika on noin noin 15-30 minuuttia, jos liha on ohueksi leikattua tai mureaa syiden vastaisesti leikattua paistia. (esim. Pirkan poronkäristysliha)

Yleensä kaupasta pakastealtaasta ostettua käristyslihaa kannattaa hauduttaa ainakin 1 tunti tai jopa 2-3 tuntia. Myös uunissa voi hauduttaa n. 150 asteessa 2 tuntia. (Tällöinkin on syytä varmistaa, että neste ei kuivu.)

Poronkäristys on hyvää silloin kun se on mureaa syödä.

Jotkut laittavat poronkäristykseen myös sipulia pieneksi hakattuna – jo heti alkuvaiheessa, jolloin sipulia ei juuri havaitse, mutta se antaa mukavaa täyteläisyyttä.
Samoin hyppysellinen valkopippuria tai maustepippuria antaa pientä lisämaustetta.
Loraus tummaa kahvia antaa myös oman vahvan maun liemeen. (Käytä esim. oluen sijasta vettä ja kahvia.)

Toiset tykkäävät, että voihin tehty käristys on ainoa oikea käristystys. Myös Amerikanpekoni suikaleina antaa omanlaisen maun.

Todennäköisesti alunperin poronkäristykseen on käytetty vain poron kuuta ja vettä.

Poronkäristys nautitaan perinteisesti Perunamuusin, suolakurkkujen ja puolukkasurvoksen kera.
Perinteisten lisukkeiden sijaan voit kokeilla myös Lapin puikulaperunoita (keitettynä, paistettuna tai pyreenä) Lapin kaskinaurista (soseena tai paloina), marinoituja sieniä, karpaloita tai kaarnikkahyytelöä.
Tällaisilla pienillä lisäkemuutoksilla saat poronkäristyksestä uudenlaisen ja ehkä hieman trendikkäämmänkin.

Kommentit suljettu.